5
  min lezen

Ons nieuwe kantoor!

Ons nieuwe kantoor!

Sophie Wassink
September 14, 2020
Inspiratie Post

Van stoffige slaapkamer naar volwaardig kantoor...

Als start-up moet je concessies doen, want geld, dat verdien je de eerste jaren niet. Je geeft het uit. Met bakken. In de hoop dat je het later terugverdiend. En natuurlijk gaat dat gebeuren. Je gelooft in je bedrijf. Vanaf de start. Precies om die reden overleef je het om met vier man te werken in een stoffige slaapkamer van twee bij drie.

Zo ging het namelijk zo’n twee jaar lang. Opgekropt tussen beeldschermen en rondslingerende snoeren. Een vale zitzak in de donkere rechterhoek als ware loungebank. Bureaustoelen? Die hadden we niet. Want zitten is ongezond en er was simpelweg geen ruimte voor. Klagen? Dat deden we niet. Want we hadden plezier en we maakten er het beste van. Als het hartje zomer was en in de stoffige slaapkamer geen hapje zuurstof meer te vinden was, hielden we brainstormsessies in de kleine stadstuin. We sleepten eetkamerstoelen naar buiten en transformeerde een kratje Heineken om tot vergadertafel. Dat ging prima. Als je de middelen niet hebt moet je creatief zijn. En godzijdank zijn we dat.

Stelletje armoedzaaiers, hoor ik je denken. Maar je moet ergens beginnen. Google, dat inmiddels is uitgegroeid tot het wereldwijde Alphabet-concern met meer dan 70.000 medewerkers, een jaarlijkse omzet van 110 miljard dollar en een winst van 1 miljard dollar per maand, is twintig jaar geleden begonnen als studieproject in een oude garage. Ik bedoel maar...

Wij zijn pas twee jaar onderweg dus we hebben nog even. En ondertussen maken we stappen. We hebben onze stoffige slaapkamer aan de Rielerweg ingeruild voor een oud klaslokaal in het voormalige Alexander Hegius Gymnasium aan de Nieuwe Markt. Lekker ruim, lekker centraal. In één klap is onze oppervlakte vertienvoudigd. Ongelofelijk. Ieder teamlid bezit over een eigen bureau mét bureaustoel op wieltjes. De vale zitzak heeft plaatsgemaakt voor een echte bank en twee fauteuils. Brainstormsessies tekenen we uit op ons mega schoolbord met ouderwetse krijtjes en geloof het of niet, maar we hebben zelfs ruimte over. Voor een polonaise. Of een stoelendans. We doen er eentje. Omdat we zo blij zijn.