5
  min lezen

Werksfeer van OG

Een kijkje in de werksfeer van Online Gastheer

Roxy de Groot
September 14, 2020
Inspiratie Post

We geven je graag een kijkje in het werkrooster van Online Gastheer. Zoals je weet doen wij dingen graag nèt even wat anders, zo ook onze planning. Een tipje van de sluier: Wij werken absoluut niet met reguliere werkdagen van 8.5 uur - bestaande uit 2 blokken van 4 uur en een pauze - waarin iedereen eigenlijk wel kan toegeven dat er het laatste uur niet echt meer werk wordt verricht.

Jonathan, de trotse oprichter van Online Gastheer, is een echte boekenwurm. Hij is zelfbewust en leert graag het fijne van efficiëntie, onderhandelingen en noem maar op. Zo ook las hij over energiemanagement. Het boek 'altijd scherp' van Jim Loehr leerde hem dat efficiëntie draait om het managen van energie, niet je tijd. Door het verbruik van je energie te controleren, kan je meer werk verrichten in minder tijd. High performance, noemt Loehr het ook wel. Sommigen zullen dergelijke boeken voornamelijk zien als een zelfhulp-rage, maar Jonathan ziet de kracht ervan en neemt de proef op de som. Na wat verder onderzoek besluit hij een vooruitstrevend rooster in te stellen voor het Online Gastheer team.

Wat houdt dat rooster dan in? Daar komt'ie: We werken in blokken van 1.5 uur. Volle focus, waarna we een welverdiende pauze houden van een half uur. En dat 3 of 4x op een dag. Dan kan je denken; anderhalf uur maar? Zo kort...? Ik vertel je graag over mijn ervaring met dit rooster.

Bij mijn vorige job werkte ik shifts van 6.5 uur, waarvan een half uur pauze was. Hierdoor werkte ik vaak in blokken van 2.5 tot 4 uur. Prima, want ik was niet anders gewend. Maar aan het eind van de dag merkte ik dat mijn productiviteit een stuk lager was. Ik was 'gaar', had weinig zin meer en maakte fouten.
Toen ik begon bij OG moest ik erg wennen aan de vele pauzes. Pauze is natuurlijk leuk, maar ik ben iemand die graag hard werkt. Je voelt je toch wel wat bezwaard om ieder anderhalf uur een pauze te nemen, want 'je kan best nog wel een uurtje of 2 doorknallen'. Jonathan legde me uit dat ik dit wel kan, maar dat ik dan aan het eind van de dag een stuk minder efficiënt ben.

Na 2 weken was ik gewend aan het rooster. Nu, enkele maanden later, ben ik volledig overtuigd van de manier van werken. Mijn lichaam is gewend aan 1.5 uur focus, waarin ik zonder op te kijken van mijn laptop ongelooflijk veel werk kan verrichten. Veel meer dan ik had gedacht te kunnen. Je dwingt jezelf tot pauze, waarin je mentaal kan opladen. Een hapje eten en een kop koffie, een goed gesprek, blokje om, en dan weer knallen. En het werkt, het werkt écht.
Aan het eind van de dag, na 3 of 4 blokken van 1.5 uur focus, ben ik wonder boven wonder niet moe of gaar. Als het echt druk is, kan ik er zo nog een blok achteraan plakken. Opnieuw in volle focus. De dag vliegt voorbij. Na werk ben ik in een goede stemming, heb ik energie voor 10 en kan ik de avond met plezier invullen met vrienden en gezelligheid.

Zoals je leest ben ik volledig overtuigd van deze manier van werken. Het zal niet voor iedereen de optimale manier zijn, want ieder mens is anders. Toch sta ik ervoor dat blokken van 1.5 uur, afgewisseld met een half uur pauze, een goed uitgangspunt zijn voor bedrijven om hun werknemers efficient in te zetten. Door het verlagen van de druk schijnt de kans op burn-out klachten ook nog eens te verlagen; iets wat in het huidige arbeidsleven van groot belang is.
In een volgende blog zullen we meer insights geven over onze manier van werken. Daarnaast zijn we super benieuwd naar hoe andere bedrijven de werkefficiëntie van de werknemers vergroten. Heb je tips of tops voor ons? Deel het! We leren graag.